Malou
Dit is Malou en haar man Bobby. Zij maken houten producten voor Kinta.
Malou`s werkplaats
In een vredig landelijk gebied, ver weg van de overbevolkte regio Manilla, heeft Malou onlangs samen met haar man Bobby haar houtwerkplaats geopend. Malou heeft meer dan 15 jaar ervaring in de houtbewerking, het exporteren van houtbewerking en het bezitten van haar eigen houtbewerkingsatelier. Sinds 2006 werkt ze samen met Kinta. Na enkele jaren als agent voor andere producenten te hebben gewerkt, moedigde Kinta Malou aan om in 2017 opnieuw haar eigen houtbewerkingsproductie te starten. Bobby en Malou hebben de ambitie om Filippijns houtwerk van de hoogste kwaliteit te produceren en te leveren.
Productie
Houtproductie bij Malou is geen lopende bandklus. Onze houtproducten doorlopen vele productiestappen. Ze gaan door vele handen voordat ze klaar zijn om te worden verpakt. Het vers gezaagde hout wordt eerst met de lintzaag op de juiste maat gezaagd, tot geschikte stukken verwerkt voordat het wordt gedraaid of gesneden. Vervolgens gedroogd in een droger en vervolgens geschuurd en afgewerkt. Maar er zitten nog meer processen tussen. Iedere medewerker heeft zijn eigen specialiteit. Het weer speelt een rol in het productieproces. In het regenseizoen is het behoorlijk lastig om het hout te drogen.
Medewerkers
Malou's werkplaats telt ongeveer 30 medewerkers. De meesten van hen werken al vele jaren samen met Malou. Ze verhuisden met haar mee toen ze haar eigen atelier begon. Andere medewerkers komen uit de lokale gemeenschap.
Verantwoordelijkheid
Malou werkt al jaren samen met haar medewerkers. Trotse professionals met jarenlange ervaring op het gebied van houtbewerking. Malou voelt zich erg verbonden en verantwoordelijk voor haar mensen.
Man vrouw
De mannen werken doorgaans in de eerste stappen van het productieproces: bijvoorbeeld de boomstammen op maat zagen, draaien, uitsnijden en schuren. De vrouwen werken in de laatste stappen van het productieproces: het afwerken en verpakken van de producten.
Materiaal
Acaciabomen zijn niet moeilijk te vinden op de Filippijnen. Je ziet ze staan langs de wegen en op braakliggende gronden. Het hout van de acacia is een niet-inheems hardhout. Prachtig, met een breed kleurenspectrum van warme tot lichte segmenten. Het is duurzaam: het groeit snel (in zestien jaar bereiken de bomen hun volledige hoogte) en voor elke boom die wordt gekapt, wordt er weer een geplant. Het planten van de bomen wordt gezien als een investering die na een aantal jaren winst oplevert als het hout verkocht wordt. Het kappen van de bomen, de handel en de verwerking wordt door de overheid gecontroleerd door middel van certificering. In sommige delen van de stad worden geen vergunningen verleend om bomen te kappen.
Enkele producten die door Malou gemaakt worden.